Moje dziecko jest alergikiem (alergia pokarmowa, co uczula, jak sobie radzić)

zdjęcie artykułu cosmedica

Alergia jest nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego na obecność niegroźnych substancji. Organizm w kontakcie z alergenem pobudza reakcję immunologiczną mająca na celu zwalczyć niechcianego gościa. Symptomami uczulenia mogą być m.in. wysypki, zaczerwienienia, biegunka, stany zapalne, katar lub gorączka. Na jakie najczęstsze alergie narażone są nasze dzieci i jak im zapobiegać?

Alergie pokarmowe

Alergie, z którymi możemy spotkać się już w pierwszych miesiącach życia naszego dziecka, są alergie pokarmowe. Z tego powodu posiłki dla dziecka powinny być możliwie proste i nieprzetworzone, abyśmy mogli łatwo kontrolować wszelkie składniki, jakie dziecko spożywa. Należy bowiem pamiętać, że do alergii pokarmowych może doprowadzić nawet niewielka ilość alergenu zawartego w najróżniejszych potrawach oraz produktach (np. jaj, pszenicy, mleka).

Aby uchronić dziecko od wystąpienia alergii nowe produkty najlepiej wprowadzać do jadłospisu stopniowo, w kilkustopniowym odstępie. Dzięki temu od razu zauważymy, czy np. spożyte mleko krowie lub orzechy nie wywołują reakcji alergicznych. Jeśli zaś zobaczymy jakiekolwiek niepokojące objawy, należy jak najszybciej odstawić dany produkt i udać się do pediatry na badania.

Przy diagnozowaniu alergii nie warto popadać w skrajność. Przykładowo, alergia na pszenicę wcale nie musi wiązać się z eliminowaniem z jadłospisu glutenu. Nietolerancja glutenu jest bowiem zupełnie inną jednostką chorobową, zwaną celiakią. W przypadku nietolerancji pszenicy należy więc wyeliminować jedynie pszenicę. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, by spożywać pieczywo żytnie, orkisz czy jęczmień, w którym gluten się znajduje. Gluten, o ile nie występuje celiakia, nie jest groźny dla dziecka.

Jakie produkty najczęściej uczulają?

•  białka mleka krowiego (np. mleko, masło, niektóre produkty wędliniarskie, czekolada, lody, biszkopty, jogurty itd.),

•  jaja (np. beza, majonez, makaron, naleśniki, ciasta, chleb ze złocistą skórką),

•  soja (np. sos sojowy, tofu, mleko sojowe),

•  orzechy (np. ziemne, włoskie, pistacje, migdały, nerkowce),

•  owoce cytrusowe (np. cytryna, mandarynki, pomarańcze, grejpfrut, pomelo, limonka),

•  ryby i owoce morza,

•  pszenica (np. pieczywo, makarony, mąka, wyroby cukiernicze, bułka tarta, kluski, pierogi, ciasta).

Alergie wziewne

Alergie pokarmowe nie są jedynymi, na jakie narażone jest dziecko. Od ok. 2. roku życia mogą pojawić się alergie wziewne. Nieleczona alergia wziewna może doprowadzić do wielu długotrwałych dolegliwości, w tym do astmy oskrzelowej. W przypadku alergii wziewnej unikanie alergenów jest znacznie trudniejsze niż w alergii pokarmowej, gdyż na obecność wielu alergenów w powietrzu nie mamy wpływu, a ich pozbycie się jest trudne. Najczęstszymi alergenami są: pyłki traw oraz drzew, sierść, kurz, zarodki grzybów i pleśni oraz pierze.

 

Jak rozpoznać alergię?

Reakcje na alergeny mogą być różne, a wiele z nich przypomina inne jednostki chorobowe, np. katar, przeziębienie lub bóle mięśniowe. Warto jednak skontaktować się z lekarzem, jeśli dziecko ma problemy z oddychaniem, przewlekły katar sienny lub podkrążone oczy. Podczas alergii u dziecka mogą pojawić się także problemy skórne, np. swędzenie skóry, zaczerwienienia, wypryski, pokrzywka lub wysypka. W przypadku alergii pokarmowej częstymi symptomami są biegunki, wymioty, wzdęcia lub bóle brzucha. Objawy alergii mogą być także bardziej ogólne, takie jak rozdrażnienie, zmęczenie czy zaburzenia nastroju. Wówczas rozpoznanie uczuelnia może być trudniejsze i wymaga ściślejszej obserwacji dziecka. Ostateczna diagnoza powinna być wydana przez lekarza na podstawie testów alergicznych (skórnych lub z surowicy krwi).

Leczenie alergii

W niektórych przypadkach alergii, zwłaszcza okresowych (pyłki), wystarczające będzie podanie leków antyhistaminowych w postaci tabletek lub preparatów do oczu i nosa. W trudniejszych przypadkach należy zdecydować się na odczulanie. Polega ono na wstrzyknięciu preparatu z alergenami. Z każdym kolejnym razem wstrzykiwane są większe dawki alergenu, dzięki czemu organizm uczy się go tolerować. Zastrzyki najczęściej wykonuje się co tydzień, a po roku lub co kilka lat powtarza całą terapię. Alergia pokarmowa bardzo często wymaga od nas całkowitego wyeliminowania danego produktu z diety. Aby nie eliminować jednak cennych składników, jakie ze sobą niesie, warto skonsultować się z dietetykiem, który zaleci nam spożywanie produktów zastępczych oraz odpowiednio zbilansuje dietę.

 

Alergie u dzieci zdarzają się stosunkowo często, a wiele z nich może być dziedzicznych. Jeśli więc sami borykamy się z alergią, obserwujmy dziecko szczególnie uważnie. Sama alergia to w większości przypadków nic groźnego, jednak nie możemy jej bagatelizować. Długotrwałe uczulenie może dziecku doskwierać lub wywołać inne choroby. W razie podejrzeń zawsze lepiej skonsultować się z pediatrą lub alergologiem i przekonać, że dziecko nie ma alergii, niż narażać je na jej przykre objawy oraz konsekwencje.