Przepis na zdrowie i energię. Jak zwalczyć skutki wiosennego przesilenia?

W pierwszych dniach wiosny, na przełomie marca i kwietnia, wiele osób dopada syndrom tzw. przesilenia wiosennego, któremu może towarzyszyć osłabienie, rozdrażnienie, ból głowy, senność, kłopoty z koncentracją. Należy wówczas zwrócić szczególną uwagę na to co jemy żeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin i uzupełnić zimowe niedobory. Podstawą menu są warzywa, owoce, nabiał i określone ilości ryb oraz mięsa.

Witamina B – odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego. Znajdziesz ją w rybach, kiełkach zbóż, kaszach.

Witamina C – która oprócz wzmocnienia odporności redukuje produkcję hormonów stresu oraz wspomaga układ krążenia. Otrzymasz ją spożywając cytrusy.

Witamina D – wytwarzana jest w organizmie głównie pod wpływem słońca. Najlepsze warunki do jej skórnej syntezy występują od maja, dlatego suplementację tej witaminy (poprzez np.: Möller’s Forte z tranem, a dla najmłodszych Moller’s Omega-3 żelki rybki) powinniśmy stosować regularnie.

Magnez – wpływa na nastrój, pracę serca i mięśni. Źródłem magnezu są pestki dyni, słonecznika oraz gorzka czekolada.

Jeżeli nie jesteś w stanie zapewnić odpowiedniej ilości witamin w diecie, zadbaj dodatkowo o suplementację.
Równie ważne co odżywianie są sen i aktywność fizyczna. Minimalna długość snu zapewniająca prawidłową regenerację organizmu dla osoby dorosłej wynosi około 6–8 godzin. Nie bez powodu mówi się również, że sport to zdrowie, który bezpośrednio przekłada się na poprawę samopoczucia.

Na dobry dzień polecamy bombę witaminową w postaci koktajlu warzywno-owocowego.

Wiosenny zastrzyk energii / wiosenne przebudzenie (przepis na 2 porcje)

Składniki:
3 garści świeżego szpinaku
1 cytryna
1 pomarańcza
1 banan
1/2 szklanki wody
Świeży szpinak należy umieścić w naczyniu, dodać pokrojone owoce, wodę i dokładnie zblendować.