Pyszne i rozgrzewające zimowe zupy

zdjęcie artykułu cosmedica

Czas jesieni i zimy z natury jest chłodny. Przed wychłodzeniem chroni nas cieplejsza garderoba, ogrzewanie w domu, ale również rozgrzewający wpływ ma nasza dieta. Warto postawić na lekkostrawne zupy, których rozgrzewający efekt możemy wzmacniać przyprawami, ale także treścią – gęstsze zupy dłużej utrzymują ciepło. Oto kilka propozycji na zimowe zupy.

 

Zupa paprykowa

Czas przygotowania: 50–60 min

 

Składniki na 2 porcje:

marchew – 1 sztuka

pietruszka – 1 sztuka

seler – ¼ średniej sztuki

papryka czerwona – 3 sztuki

papryka żółta – 1 sztuka

cebula – 1 sztuka

woda – 3 szklanki

czosnek – 1 ząbek

oliwki zielone – 10–15 sztuk

ocet balsamiczny – łyżeczka

oregano – 1 łyżka

sól –szczypta

olej rzepakowy – 1 łyżka

 

Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i ugotuj do miękkości (ok. 15 min) w trzech szklankach wody – powstanie z tego bulion warzywny. Pokrojone papryki i cebulę podduś lekko na patelni z dodatkiem dobrego tłuszczu. Pod koniec duszenia dodaj wyciśnięty czosnek i oregano. Przełóż podduszone warzywa do garnka z bulionem, zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i octem balsamicznym. Przelej do talerza, udekoruj pokrojonymi oliwkami.

 

Zupa krem z brokułów i szpinaku

Czas przygotowania: 50–60 min

 

Składniki na 2–3 porcje:

brokuł – 1 sztuka

świeży szpinak – 2 garście

czosnek – 2 ząbki

bulion warzywny – 3 szklanki

kasza jaglana –2 łyżki

gałka muszkatołowa – szczypta

kurkuma – ½ łyżeczki

chili – szczypta • sól i pieprz – szczypta

biała rzodkiew – 50 g

sezam – 4 łyżki

lubczyk – szczypta

olej rzepakowy – 2 łyżki

 

Drobno pokrojony brokuł zalej bulionem warzywnym i gotuj 10 minut, aż zmięknie. Dodaj wyciśnięty czosnek, szpinak oraz kaszę jaglaną. Gotuj całość 5 minut. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Możesz dodać więcej wody lub bulionu, jeśli uznasz, że jest za gęsty. Dopraw przyprawami. Pokrój w paski rzodkiew i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Na suchej patelni upraż sezam i dodaj do serwowanej potrawy.

 

mgr inż. Joanna Giza